+38

+38 (066) 519 5757
+38 (093) 463 5757 

Види договорів при оформленні земельних відносин

Ринок землі в постійному русі, купівля-продаж, оренда, спадок, як розібратися з великим об’ємом інформації і розуміти, які дії робити? Постараємося доступно розповісти про основні види договорів при оформленні земельних відносин.

З 2013-го року в силу вступив закон України «Про державний земельний кадастр», завдяки якому суттєво змінилася сфера земельних правових відносин. Наприклад, спростилася процедура видачі свідоцтва на право власності на земельну ділянку, чого раніше можна було чекати роками. Зараз цей документ видається тільки при первинному виділенні земельної ділянки, а також в разі відчуження частини земельної ділянки, за умови виділення частки в натурі. Подібна процедура стала простіше, швидше і зрозуміліше, в даному питанні бере участь тільки держреєстратор, який вносить всю інформацію до земельного кадастру та державного реєстру. Сама процедура оформлення передбачає відвідування декількох державних установ для збору і подачі всіх необхідних документів, черги і довідки все ще залишилися.

Якщо ви стали учасником купівлі-продажу землі, то вам необхідно звертатися до нотаріуса, який зареєструє право власності і внесе необхідну інформацію в держреєстр. Для угоди необхідно мати: документи на право власності ділянки, витяг з державного земельного кадастру, паспорти та ідентифікаційні коди всіх учасників процесу і експертну оцінку про вартість землі на підставі якої сплачуються податки.

Власник земельної ділянки на законних підставах може здати його в оренду за оптимальною ціною, для цього прописується стандартний договір оренди, який задовольняє обидві сторони процесу. Можна здавати землю в оренду практично всіх видів цільового призначення, але особливо слід відзначити ділянки під забудову, тут часто практикують договір суперфікцію, тобто можливість зводити будівлі на орендованій землі терміном до 50-ти років з подальшою його пролонгацією. Приватна особа або компанія, яка отримала право забудови чужої земельної ділянки, може зводити на ньому будь-які об’єкти. Між договором оренди і суперфікцією є вагома відмінність-можливість відчуження права суперфікції . Тобто продажу без отримання згоди власника (п. 2 ст. 413 ЦКУ). Ця норма закону не поширюється на землі державної власності, крім випадків переходу права власності на побудовані на них будівлі (п. 3 ст. 1021 ЗКУ.). Говорячи простою мовою закон не ставить обмежень орендодавцю в здачі власної землі під ведення будь-якого бізнесу, а ось суперфікція дозволяє використовувати чужу землю тільки в цілях її забудови.

Ст. 14. Закону України №899-IV передбачає можливість обміну  земельними ділянками. Тобто власник земельної ділянки, може обміняти його на рівноцінну ділянку в рамках загального земельного масиву в якому розташовуються його і сусідські ділянки. Також проводиться зміна земельної ділянки державної та комунальної власності на приватні земельні ділянки шляхом укладення договору зміни за умови однакової грошової оцінки земель,що  не перевищує 10% різниці. Обмін ділянками проводиться за згодою їх власників відповідно до закону та посвідчується у нотаріуса.

Якщо ви отримали земельну ділянку у спадок, то перше, що вам необхідно зробити, це звернутися до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини. Зробити це потрібно протягом шести місяців з дня відкриття спадщини. Для оформлення спадщини вам знадобляться: документ про власність померлого на землю, свідоцтво про його смерть, заповіт або документи, що підтверджують родинні стосунки з померлим, паспорт та ідентифікаційний код спадкоємця, а також документи, що підтверджують місце відкриття спадщини. Коли всі документи зібрані і перевірені, нотаріус видає спадкоємцям свідоцтво про право на спадщину.

Договір дарування землі має на увазі під собою безоплатну передачу ділянки у власність іншій людині. Договір дарування родичу першого ступеня (діти, батьки, подружжя), а також другого ступеня споріднення (онуки, дідусі / бабусі) абсолютно не обкладається податком.

Податок також не платять інваліди I групи, діти-сироти та неповнолітні особи без батьківської опіки. Дарування земельної ділянки не родинній особі обкладається ставкою 5% від оціночної вартості плюс військовий збір 1,5%. Якщо ви вирішили подарувати земельну ділянку (крім земель сільськогосподарського призначення) іноземцю, то, незалежно від родинних зв’язків, сплачується податок 18% від вартості об’єкта і 1,5% військовий збір.

Поділіться цим
country.ua