+38

+38 (066) 519 5757
+38 (093) 463 5757 

На що звернути увагу при купівлі ділянки?

При купівлі земельної ділянки в Україні ви обов’язково зіткнетеся з певною кількістю нюансів, які умовно можна розділити на юридичні, геологічні і технічні. Від їх складових залежить ціна, яку вам доведеться викласти за свою мрію мати будинок або присадибну ділянку.

Юридичні питання, мабуть, самі заморочливі, незважаючи на те, що закони спростили, маса паперів залишилася: довідки, договори, виписки, дозволи, – все це ще практикується. Купуючи землю варто ретельно перевірити правовстановлюючі документи на арешти, заставні або суперечки. Консультація держрегулятора або юриста обов’язкова, також можна звернутися до приватного нотаріуса. Крім того варто поспілкуватися з дільничним поліцейським інспектором і декількома сусідами, які, як правило, знають увесь”родовід” вподобаної вами ділянки. Зверніть увагу, що дешеві ділянки в хороших місцях можуть мати підступ, можливо їх хочуть швидше продати через неблагонадійних сусідів, відсутність можливості провести необхідні комунікації або через непорядок геології грунту. Не буде зайвим направити запит до Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, яка зобов’язана вам повідомити повну інформацію про ділянку, яку ви хочете купити. Відповідь буде містити характеристику ґрунтових порід, їх рух і чітку межу ділянки. Подібна послуга платна.

Якщо говорити про комунікації, то це найбільш витратна частина, тому що найчастіше вам доведеться з нуля прокладати їх на куплену ділянку.

Тому перед покупкою потрібно переконатися, що вони проходять на кордоні ділянки, дізнатися їх тиск, потужність і пропускну здатність, все це дозволить користуватися ними в подальшому. Часті випадки, коли вам належить просити дозвіл сусіда, тягнути від його ділянки комунікації- електрику, газ, воду або каналізацію, а він буде категорично проти. Цей процес може забрати багато часу, навіть в разі судових розглядів. При виборі ділянки потрібно врахувати і такий варіант подій, не завжди є згідливі люди, здатні піти на поступки і навіть за значні гроші вони можуть принципово не давати дозволу на врізку в комунікації.

У разі сприятливих подій вам належить отримання дозволу на проведення комунікацій і всіх робіт з ними пов’язаними з

обленерго, водоканалом і газовою конторою.

Якщо у вас старі комунікації і ділянкою довгий час не користувалися, то має бути повна модернізація старих труб і всієї розводки, а покращувати старе буває на порядок дорожче, ніж прокласти нове.

І останній фактор-інфраструктура і транспортна розв’язка. Чим краще дорожнє покриття і близькість соціальних об’єктів, тим ділянка буде дорожчою. У цьому є і великі плюси, по-перше: простіше буде займатися питанням комунікацій, які в обжитих районах завжди мають розгалужену мережу і нормально функціонують. По-друге: в розвинених населених пунктах також мала ймовірність активного руху грунтів або їх заболоченість.

Це основні фактори, на які варто звертати увагу при купівлі земельної ділянки, хоча кожна угода це завжди індивідуальна історія, головне, щоб вона була з позитивним результатом.

Поділіться цим
country.ua