+38

+38 (066) 519 5757
+38 (093) 463 5757 

Оренда з правом викупу

Оренда з правом викупу досить новий вид орендних відносин на ринку нерухомості. Але незважаючи на це він уже встиг зацікавити учасників ринку – будівельників і інвесторів. Тому варто вивчити всі правові нюанси даного виду оренди.

Згідно з Цивільним кодексом України (далі ЦКУ), предметом договору оренди з викупом може бути тільки житло, тобто нерухомість, призначена для проживання фізичних осіб. Відповідно квартира в новобудові може бути предметом даного договору тільки після введення будинку в експлуатацію та реєстрації права власності на квартиру / будинок.

Оренда житла з наступним викупом є альтернативою придбання житла в розстрочку. Саме в цьому і полягає особливість такої оренди. На відміну від звичайної оренди майна, житло купується орендарем у власність після виконання умов договору.

У ЦКУ визначено основні особливості вищевказаного виду оренди, а саме:

максимальний термін оренди – 30 років;
момент переходу права власності настає після повного погашення суми договору, після чого складається відповідний акт про сплату платежів у повному розмірі;
всі договори реєструються виключно нотаріусами;
в якості орендодавця може виступати юридична особа-підприємство, а орендатором- фізична особа. Тобто не всі особи, які ведуть підприємницьку діяльність можуть стати орендодавцями подібного виду оренди. Альтернативою в даному випадку може послужити укладання змішаних договорів, які будуть містити елементи договору оренди та купівлі-продажу.

Договір оренди обов’язково повинен містити умови термінів і вартості оренди з правом викупу. Але не виключено і дострокове розірвання договору за згодою сторін або за рішенням суду. Але є нюанс: при розірванні договору орендар може претендувати на повернення лише частини внесених ним платежів, що перевищує “вартість оренди цього житла за фактичний період проживання, певну експертним шляхом або усереднену вартість оренди житла в населеному пункті, певну у відповідності з Постановою КМУ від 23.07 .2008 р N682.

Такий спецефічний вид орендних зобов’язань може стати альтернативою банківському кредиту і, напевно, більш доступною можливістю для фізичних осіб, які хочуть придбати квартиру.

Зараз орендувати квартиру з правом викупу можна у великих приватних компаній-забудовників. Для них це вигідний спосіб залучення інвестицій. При чому орендар може купити іншу аналогічну квартиру у забудовника, якщо така є в продажу. Об’єкт договору повинен бути вільним від будь-яких заставних зобов’язань і арештів.

Знімати окрему квартиру в Київській області зараз недешево. А іпотечні кредити все ще «кусаються» за відсотковими ставками, і не кожен платник відповідає всім вимогам банків. Оренда з правом викупу є реальною можливістю придбання власного житла. Головне підійти до даної задачі, озброївшись інформацією по даному виді оренди а також співпрацюючи з професіоналами на ринку нерухомості, які мають великий досвід в даному сегменті.

Поділіться цим
country.ua