+38

+38 (066) 519 5757
+38 (093) 463 5757 

Що таке апартаменти: плюси і мінуси.

Останнім часом все частіше на слуху пропозиції з продажу апартаментів. Як правило, вони з дуже красивим видом і великою площею, в барвистих рекламних буклетах ми бачимо казку, яка чекає кожного, хто купить цю нерухомість. Насправді апартаменти – це нерухомість особлива і має ряд відмінностей від звичайних квартир, в тому числі і юридичних. У цій статті ми розповімо про основні моменти, з якими можуть зіткнутися потенційні покупці.

Спочатку термін апартаменти визначав житло, яке розташовувалося в нежитлових приміщеннях. Тут також присутній додатковий сервіс, від конференц-залу, ресторану до басейну. Простіше кажучи це нерухомість порівняна з номером в готелі, де є все необхідне для життя. В принципі апартаменти в Америці і Європі так само і залишилися нежитловим фондом, в якому проводять люди час, знімаючи для вечірок на кілька годин або проживаючи більш тривалий час.

У поняття апартаменти в Україні вкладається трохи інший зміст, в основному це великі квартири на останніх поверхах новобудов або квартири, у яких крім значної площі є ще й комфортна тераса. Такого типу квартири розташовані в будинках бізнес класу, де є консьєрж, парковка і закрита територія з ландшафтним дизайном. Це, безумовно, не самі апартаменти, просто красиве слово, яке подобається забудовникам та інвесторам. В юридичному полі апартаменти, це нежитлова нерухомість, в якій не можна прописатися. Її можна використовувати тільки, здаючи в оренду, або самим там тимчасово проживати.

Тому ми будемо говорити, про юридично правильний термін апартаменти.

Апартаменти можуть розташовуватися в перебудованих будинках, які оформляються як нерухомість комерційного, готельного або офісного призначення.

Безумовно, юридичний статус будівлі, в якому знаходяться апартаменти несе ряд мінусів своїм власникам, крім неможливості прописатися. Мешканці апартаментів не можуть на пряму укладати договори з постачальниками комунальних послуг. Цим займається обслуговуюча  будинок організація, з нею ви і укладаєте договір. В кінцевому підсумку вартість комунальних послуг на порядок вище, ніж в будь-якому іншому багатоквартирному будинку.

Сюди також слід віднести і вартість послуг за користування: конференц-залом, басейном, консьєрж-сервісом і багатьом іншим. Тому перед купівлею апартаментів потрібно заздалегідь обговорити з власником всі тарифи, чи підійдуть вони вам. З мінусів також можна виділити неможливість оформити пільги або субсидію.

Також власник апартаментів повинен щороку платити податок на нерухомість в розмірі 1% від мінімальної заробітної плати за квадратний метр.

При продажу звичайної квартири, якщо вона у власності менше трьох років вам доведеться заплатити 5% податку плюс 1,5% військового збору, в разі апартаментів ви завжди, в незалежності від часу володіння цією нерухомістю заплатите 6,5%.

Якщо у вас раптом виникнуть судові позови, і буде накладено арешт і надалі буде стягнення коштів за допомогою реалізації нерухомості, то зі звичайної квартири, вас по закону виселити не можуть, а з апартаментів легко, тому що це нежитлова нерухомість.

Давайте тепер поговоримо про плюси, одним з них є вартість. В середньому ця цифра на 10-15% нижче вартості за квадратний метр в багатоквартирному будинку. Якщо у вас значна сім’я і ви не хочете приватний будинок, то апартаменти, це вихід, тут великі площі і відповідно місця вистачить усім.

Також здача апартаментів під тимчасове житло, івенти, фотостудію або звичайний офіс завжди вам принесе хороший прибуток. Більш того, апартаменти, це великі вільні простори, часто з хорошим видом з вікна, і багато людей потребує саме в такому форматі житла. У нашому регіоні є достатньо пропозицій з продажу шикарних апартаментів, і ми вам їх всі готові презентувати.

Поділіться цим
country.ua